ForResult – online marketing partner

Geef klanten iets in handen en ze laten het niet meer los!

Als verkoper doe je er natuurlijk alles aan om zoveel mogelijk producten te verkopen. Wist je al dat er een goede truc bestaat om ervoor te zorgen dat klanten geen afstand willen doen van je product? Afstand doen van iets, waar het dan ook maar om gaat, vinden mensen moeilijk. Als verkoper kun je daar op een ideale manier op inspringen. Hoe? Dat lees je in dit artikel!


Het zit in de aard van mensen dat afstand doen moeilijk is. Of het nu gaat om een goede vriend of om je favoriete toetje, afstand doen is niet leuk en het liefst vermijden we dit.

Experiment
Om te bewijzen dat mensen niet snel kwijtraken wat ze hebben voerden de psychologen Knetsch en Sinden een experiment uit. Ze creëerden drie verschillende groepen willekeurige proefpersonen. De ene groep kreeg een koffiebeker die ze mochten houden. De tweede groep kreeg een reep chocolade en zij mochten de chocolade houden. De derde groep kreeg niets. Aan de laatste groep werd gevraagd wat ze het liefst wilde hebben, de koffiebeker of de chocolade. 56% wilde de koffiebeker en 44% ging voor de reep chocolade. Ongeveer de helft koos dus voor de chocolade en de andere helft voor de koffiebeker. Toen werd aan de groep eigenaren van de koffiebekers gevraagd of ze hun beker wilden ruilen tegen de chocolade. Ook aan de bezitters van de chocolade werd gevraagd of zij liever een beker hadden. Nu komt het opvallende feit. Slechts 11% van de bekerbezitters, wilde hun beker ruilen tegen chocolade en slechts 10% van de chocoladebezitters wilden hun chocolade ruilen tegen de beker.

 

Geef je klant iets in handen!

Uit dit experiment blijkt dus dat mensen geen afstand willen doen van wat ze in handen hebben. Ook al zijn ze maar heel even eigenaar van iets. Wat kun je hier als verkoper mee? Je kunt je verkoop kansen enorm laten stijgen als je klanten iets in handen geeft. Denk aan proefrit in een nieuwe auto of een ‘maand gratis op proef’ van bijvoorbeeld een huishoudelijk apparaat. Wanneer de klant zich maar even voorstelt dat hij de bezitter is van het product, vindt hij het direct veel moeilijker om er afstand van te doen!

Over de auteur

Forresult - Online marketing partner

De medewerkers van Forresult delen hun kennis en ervaring met u. Praktische tips, nieuwe verkooptechnieken en succesvolle cases komen voorbij op ons blog.

Geplaatst in:

 

Wil jij meer leads via je site?

Wacht niet langer met het verbeteren van de conversie van je website, omdat je nu elke dag omzet misloopt.
Conversie optimalisatie is dé oplossing! Het is aan jou …

Ontvang het conversie informatiepakket