Teksten zijn zeer belangrijk in het bedrijfsleven. Met tekst bereik je de klant en dat wil je natuurlijk goed doen. Een tekst met spelfouten komt niet geloofwaardig over. Het is slordig en de klant zal je niet snel serieus nemen. Maar het schrijven van een foutloze tekst is moeilijk, hoe zorg je voor een foutloze tekst? Volg deze tips en publiceer nooit meer teksten met fouten!
1. Laten liggen en nalezen
Klaar met schrijven? Publiceer de tekst niet direct! Leg de tekst weg en ga even iets anders doen. Pak de tekst er na een tijdje (liefst de volgende dag pas!) weer bij en lees de tekst goed door. Doordat je de tekst weggelegd hebt, kun je weer met een frisse blik naar de tekst kijken. Wanneer je direct na het schrijven start met nalezen, zit je nog zo ‘in’ je tekst dat je al snel over fouten heen leest. Je weet immers nog precies wat er moet staan. Wanneer je de tekst even bent ‘vergeten’ zie je veel sneller waar de schrijffouten zitten.
2. Lees je tekst hardop voor
Wanneer je de tekst in gedachten naleest, lees je gemakkelijk over fouten heen. Je leest namelijk wat je denkt dat je hebt geschreven. Onze hersenen weten wat er zou moeten staan omdat we zelf bedacht hebben wat er moet staan. Die eventuele schrijffout zien we dan niet eens omdat we die fouten automatisch verbeteren in ons hoofd. Wanneer je de tekst hardop voorleest, blijf je haperen bij taalfouten of zinnen die niet goed lopen. Je hoort waar het mis gaat.
3. Lees van achteren naar voren
Een handige truc om veel fouten uit je tekst te halen is om hem van achteren naar voren te lezen. Zoals al eerder gezegd, je leest snel over fouten heen omdat je weet wat er moet staan. Wanneer je van achteren naar voren leest, kun je de zin niet automatisch aanvullen en lees je woord voor woord. Zo is het makkelijker om fouten te herkennen.
4. Laat iemand je tekst nalezen
Twee paar ogen zien nog altijd meer dan een. Ben je helemaal tevreden over de tekst? Laat hem dan aan iemand anders nalezen. Voor deze persoon is de tekst helemaal nieuw, zo kan hij met een frisse blik jouw tekst beoordelen.
5. Twijfel? Gebruik internet!
Twijfel je over de juiste schrijfwijze van een woord? Moet dat ene werkwoord nou met een d of met een t geschreven worden? Of weet je de juiste spelling van een woord niet? Check dan online hoe je een woord moet schrijven. Gebruik bijvoorbeeld woordenlijst.org voor de juiste spelling van woorden en taaladvies.net voor praktisch taaladvies. Helemaal geen schande als je het niet weet, juist handig om even online te checken en je leert er ook nog van!
Tags:
copywritingGeplaatst in: