ForResult – online marketing partner

Creatief schrijven: brainstormen en associëren

Het schrijven van interessante content is steeds belangrijker op internet. Wil je goed gevonden worden in de zoekmachines? Zorg dan voor blog artikelen, nieuwswaardige persberichten of interessante teksten op je website zelf. Wanneer je start met schrijven zal je erachter komen dat schrijven lang niet altijd makkelijk is. Hoe schrijf je bijvoorbeeld zonder clichés en hoe zet je iets creatiefs op papier dat verleidt tot lezen? Met de volgende tips lukt het je om steeds weer creatief te schrijven!

copywritingTip 1: brainstorm!

Sta je op het punt een nieuw artikel te schrijven over je product of dienst? Start dan eerst met brainstormen. Bedenk wat je allemaal al weet over het onderwerp en welke ideeën bij je opkomen als je aan het onderwerp denkt. Schrijf deze gedachten op.

Tip 2: free writen

In plaats van eerst te brainstormen kun je ook direct zonder voorbereiding gaan schrijven. Schrijf de gedachten op die bij je opkomen wanneer je aan het onderwerp denkt. Denk hierbij niet aan juistheid van feiten of hoe je de zinnen formuleert. Spontaan opschrijven waar je over denkt noemt de bedenker van deze stijl, Peter Elbow, free writen.

Tip 3: maak een eerste versie

Ben je klaar met brainstormen of free writen? Schrijf dan een eerste versie. Gebruik alle informatie die je al weet over het onderwerp en denk nog niet aan de opbouw en formulering. Door nog geen gebruik te maken van bronnen en direct vanuit je eigen gedachten te schrijven, voorkom je dat je bijvoorbeeld informatie van anderen herschrijft. Dat is juist niet origineel en creatief! Wanneer je schrijft vanuit je eigen gedachten blijf je origineel en uniek.

Tip 4: associeer volop

Creatief schrijven wordt makkelijker wanneer je uitgebreid gaat associëren. Stel geen grenzen, schrijf gewoon alles op wat er in je op komt. Je kunt de tekst later altijd nog aanpassen!

Tip 5: schrijf bondig en beeldend

Ben je toe aan het maken van je tweede en definitieve versie? Let er dan op dat je tekst kort en bondig is. Schrijf ook beeldend. Zo wordt je tekst prettig leesbaar.

Tip 6: neem de tijd

Kom je er even niet uit of is inspiratie ver te zoeken? Laat je tekst dan liggen, ga even wat anders doen en pak de tekst later met frisse moed weer op! Het is onzin als je denkt dat je tekst in één keer goed op papier moet staan. Door er juist goed over na te denken en te starten met heel veel ideeën kun je tekst steeds beter maken door hem elke keer weer aan te passen. Succes!


>>Webteksten

Over de auteur

Forresult - Online marketing partner

De medewerkers van Forresult delen hun kennis en ervaring met u. Praktische tips, nieuwe verkooptechnieken en succesvolle cases komen voorbij op ons blog.

Geplaatst in:

 

Maak kennis met ForResult!

Graag leren we jou kennen. Vertel ons wat jij wilt bereiken. Dan geven we je sowieso een aantal bruikbare tips. Wil je een demo van ons syteem, wil je een prijsopgave, heb je specifieke vragen?  Laat het ons weten. Ons team staat voor je klaar!

Neem direct contact op