Waarom veel marketeers conversie-optimalisatie verkeerd aanpakken (en hoe het te fixen)
Als een website te weinig verkoop oplevert moet je hem aanpassen. Dat is een no-brainer. Maar de strategieën die je hiervoor kan gebruiken lopen nogal uiteen. In dit artikel vertel ik waarom veel online marketeers conversie-optimalisatie compleet verkeerd aanpakken en leg ik uit wat ze wel hadden moeten doen.
Methodes voor website-optimalisatie
Er zijn twee manieren waarop je een website kan verbeteren:
- Pas gewoon alles aan waarvan je denkt dat het invloed heeft op je verkoop. Laat je leiden door je onderbuikgevoel en hoop dat de aanpassingen je meer verkoop oplevert.
- Analyseer welke pagina’s slecht presteren; waar lekt je website bezoekers? Als je weet waar het probleem zit, kun je de knelpunten op deze pagina’s achterhalen. Hierbij moet je gaan graven in de motieven van websitebezoekers: waarom haken ze af? Hiervoor gebruik je o.a. webstatistieken, heatmaps, clickmaps en kennis van consumentenpsychologie. Deze analyses helpen je te achterhalen waarom bezoekers je site verlaten en hoe je dit kan bijsturen.
Het is logisch dat de tweede aanpak een stuk doelgerichter en succesvoller is dan de eerste methode. Toch gebruikt het overgrote deel van de online marketeers de eerste aanpak. Het zal je verbazen hoeveel grote, bekende bedrijven dit nog steeds doen! Hierdoor lopen ze veel omzet mis.
Wil jij je website laten optimaliseren door professionals? Klik dan hier.
Je site zomaar aanpassen is geen garantie voor succes
Misschien heb ik je alovertuigd, misschien niet. Lees vooral verder als je je afvraagt waarom ik voorstander ben van de tweede optimalisatiemethode. Met een voorbeeld zal ik toelichten dat een hele reeks veranderingen aan de site doen geen garantie is voor succes. Waarom is dat zo?