ForResult – online marketing partner

Aantal webwinkels overstijgt fysieke winkels in Nederland

Het aantal webwinkels in Nederland is voor het eerst groter dan het aantal fysieke winkels. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal online winkels is gestegen tot ruim 84.000, terwijl er nog iets meer dan 82.000 fysieke winkels over zijn. Dit betekent dat er 2.000 meer webwinkels zijn dan bakstenen winkels.

De opkomst van webshops in Nederland

De populariteit van online shoppen stijgt al jaren. In de voorbije vier jaar is het aantal webshops zelfs verdubbeld. Vooral winkels voor kleding en huis- en tuinartikelen hebben de laatste jaren een groei doorgemaakt. De coronapandemie heeft deze stijging flink versterkt. Tijdens de lockdowns zijn we noodgedwongen meer online gaan winkelen.

De stijging van het aantal webwinkels heeft geleid tot een verandering in het consumentengedrag. Steeds meer mensen kiezen voor het gemak van online winkelen en laten het traditionele winkelen vaker links liggen.

Daling van het aantal fysieke winkels

Tegenover de stijging van online shoppen staat een daling van het aantal fysieke winkels. In 2010 waren er nog bijna 100.000, maar dit aantal is inmiddels gedaald naar iets meer dan 82.000. Vorig jaar hebben veel schoenenwinkels en witgoedverkopers hun deuren gesloten. Ruim zeven op de tien Nederlandse gemeenten zagen vorig jaar het aantal winkels afnemen. Alleen in Arnhem en Zoetermeer kwamen er per saldo nog winkels bij.

Wat betekent dit voor ondernemers?

De stijging van het aantal webwinkels biedt kansen voor ondernemers die nog geen online aanwezigheid hebben. Het opzetten van een webwinkel kan leiden tot meer omzet en een groter afzetgebied. Het is echter wel belangrijk om rekening te houden met de concurrentie van bestaande webshops en om te zorgen voor een onderscheidend vermogen. Een goede online strategie en marketing kunnen hierbij helpen.

Voor ondernemers met een fysieke winkel kan het interessant zijn om óók een webshop te starten. Dit biedt de mogelijkheid om een breder publiek te bereiken en om de omzet te verhogen. Al veel ondernemers hebben deze stap succesvol gezet.

De uitdaging voor een succesvolle webshop zitten hem in logistiek en marketing. Om je webshop goed vindbaar te maken helpen we je bij ForResult graag.

Conclusie

Het aantal webwinkels in Nederland is voor het eerst groter dan het aantal fysieke winkels. De populariteit van webwinkelen stijgt al jaren, maar is tijdens de coronapandemie nog meer toegenomen. Het aantal online winkels is de afgelopen vier jaar verdubbeld, vooral winkels voor kleding en huis- en tuinartikelen hebben een groei doorgemaakt.

Over de auteur

Jorik Heins, CEO Forresult

Online business optimizer met meer dan 10 jaar ervaring. Directeur van Forresult (voormalig Marketingman BV).Heeft veel kennis van persuasion design, conversie-optimalisatie en webpsychologie. Jorik kan jouw online business een succes maken!

Geplaatst in:

 

Maak kennis met ForShops

Graag leren we jou kennen. Vertel ons wat jij wilt bereiken. Dan geven we je sowieso een aantal bruikbare tips. Wil je een demo van ons syteem, wil je een prijsopgave, heb je specifieke vragen?  Laat het ons weten. Ons team staat voor je klaar!

Neem direct contact op