ForResult – online marketing partner

Schrik klanten niet langer af met formele taal: schrijf in spreektaal!

Schrijven kan in spreektaal en in schrijftaal. Door te schrijven in schrijftaal kom je het beste over als bedrijf toch? Nee, het gaat er niet om hoe jij overkomt als bedrijf, maar hoe goed klanten jou begrijpen. Schrijftaal is formele taal, met vooral veel gebruik van moeilijke woorden. In spreektaal schrijven is een manier van schrijven zoals je praat tegen een vriend of vriendin. Schrijf net als hoe je iets zou zeggen. Hierdoor letten lezers beter op. Lees snel verder hoe dit kan!

In gesprek met tekst

goede webtekstenWanneer je schrijft in spreektaal snappen lezers veel beter wat je bedoelt dan wanneer je schrijft in schrijftaal. Het klinkt misschien een beetje gek, maar uit onderzoek blijkt dat lezers denken dat er een gesprek met ze gevoerd wordt wanneer ze spreektaal lezen. Natuurlijk weten ze wel dat ze iets aan het lezen zijn op een computerscherm, maar onbewust worden de hersenen toch opgeschrikt. Dit komt omdat je met spreektaal de lezer aanspreekt met je, jij of u. Hierdoor voelen we ons aangesproken en dan moet de lezer wel opletten, want hij of zij wil ook iets terug kunnen zeggen.

 

Spreektaal leest sneller

Er zijn nog meer voordelen aan het gebruik van spreektaal op internet. Website bezoekers willen snel weten waar ze zich bevinden of wat ze hebben aan een bepaalde site. Als jij ze lokt met spreektaal, starten bezoekers veel sneller met lezen dan wanneer ze een lange brei aan tekst zien die onleesbaar is door moeilijke taal. Ook leest spreektaal veel sneller. En omdat bezoekers slechts enkele minuten (of zelfs seconden) op een site blijven, is tijd besparen met heldere korte spreektaal een must!

 

Hoe schrijf je in spreektaal?

Schrijven in spreektaal is niet moeilijk, het moeilijkste is misschien wel het omdenken. Je wilt juist niet deftig schrijven om slim over te komen, je wilt makkelijk schrijven zodat mensen je goed begrijpen. Schrijf daarom zoals je iets zou uitleggen aan een vriend of vriendin. Natuurlijk schrijf je niet letterlijk dat hele verhaal op, laat de eh’s en haperingen weg. Ook wordt spreektaal nog meer spreektaal wanneer je de lezer direct aanspreekt met u, je of jij. Lees als je klaar bent met schrijven altijd je tekst hardop voor jezelf voor. Blijf je ergens haperen? Pas dit aan zodat de tekst vloeiend loopt.
» Geen tijd om zelf teksten te schrijven? Laat ForResult uw teksten in spreektaal schrijven!

>>Webredactie door ForResult

Over de auteur

Forresult - Online marketing partner

De medewerkers van Forresult delen hun kennis en ervaring met u. Praktische tips, nieuwe verkooptechnieken en succesvolle cases komen voorbij op ons blog.

Geplaatst in:

 

Maak kennis met ForResult!

Graag leren we jou kennen. Vertel ons wat jij wilt bereiken. Dan geven we je sowieso een aantal bruikbare tips. Wil je een demo van ons syteem, wil je een prijsopgave, heb je specifieke vragen?  Laat het ons weten. Ons team staat voor je klaar!

Neem direct contact op