Rich snippets: rijk worden met Google…?

In zoekresultaten van Google kom je steeds vaker zogenoemde ‘rich snippets’ tegen. Een rich snippet heeft in eerste instantie tot doel de zoekresultaten te verrijken (vandaar de toevoeging ‘rich’), maar kan je ook aanzienlijk meer omzet opleveren! In dit blogartikel leg ik uit wat rich snippets precies zijn en hoe ze kunnen bijdragen aan een grotere winst van je bedrijf.

Wat is een rich snippet?

Rich SnippetsRich snippets geven pagina’s extra semantische informatie. Een normaal zoekresultaat bestaat uit een titel, een URL en een beschrijving van de website. Rich snippets voegen aan deze informatie iets extra’s toe, bijvoorbeeld de datum waarop een evenement plaatsvindt.

Stel dat je geïnteresseerd bent in de band Nitro. Als je in Google hiervoor een zoekopdracht geeft, dan verschijnt er een link met daarbij extra informatie over hun aanstaande concerten. Deze extra informatie is het resultaat van de toevoeging van een rich snippet.

rich snippet voorbeeld

Soorten rich snippets

Er bestaan ondertussen behoorlijk veel verschillende soorten rich snippets. De belangrijkste loop ik hieronder kort door.

 • Reviews
  Reviews oftewel recensies voor producten, bedrijven en dergelijke verschijnen in de vorm van sterren onder een zoekresultaat. Reviews bestaan in geaggregeerde vorm, voor sites waar gebruikers kunnen stemmen, en in “single” vorm, voor sites waar auteurs een review van een product geven. Een voorbeeld implementatie van een geaggregeerde review voor Wok to Go in Enschede zie je hieronder.
  rich snippet review
 • Events
  Worden gebruikt om de naam, datum en locatie van een evenement op te geven. Zie het voorbeeld in de voorgaande paragraaf.
 • Video
  Inmiddels waarschijnlijk de meest bekende rich snippet die er is. Zoek je bijvoorbeeld een recept van tv-kok Jamie Oliver, dan is de kans groot dat er in de zoekresultaten een video opduikt, zoals hieronder.
  rich snippet video voorbeeld

Hebben rich snippets invloed op mijn Google positie?

Ja, hoewel het hierbij niet om een directe invloed gaat. Het grootste effect wat een rich snippet geeft is een hogere “doorklikratio” oftewel CTR. Dat betekent dat meer mensen die zoeken naar een term waarvoor jij in de zoekresultaten verschijnt, op jouw resultaat zullen klikken doordat je meer opvalt. Waarschijnlijk gebruikt Google deze CTR weer voor het “herschikken” van de posities.

Het invoegen van rich snippets vergt wat HTML kennis, maar is met behulp van een online handleiding goed te doen. Alleen al de verhoging van de CTR maakt het invoegen van rich snippets op jouw pagina meer dan de moeite waard. Kijk dus welke rich snippets je kunt gebruiken voor jouw site en ga aan de slag met deze leuke tool!

 

 

Over de auteur
Forresult - Experts in online

Forresult - Experts in online

De medewerkers van Forresult delen hun kennis en ervaring met u. Praktische tips, nieuwe verkooptechnieken en succesvolle cases komen voorbij op ons blog.

Comments are closed.

Ik nodig je uit!

Ik nodig je graag uit om eens kennis te maken. In een telefoongesprek van 5 minuten kan ik je al vertellen of SEO past bij jouw bedrijf. Vaak duurt zo’n gesprek langer omdat ik graag al je vragen beantwoord. Ook kunnen we een afspraak inplannen om kennis te maken met een kop koffie of thee.


Wat heeft jouw voorkeur? Maak hier je keuze:

Ontvang een uitnodiging per mail   Ik word liever even gebeld

 

Privacy garantie
Je komt niet op een mailinglijst, je wordt niet door een callcenter gebeld.
Ik bel of mail je persoonlijk om kennis te maken. Erewoord!

 

Je mag ons ook zelf bellen op 053 43 44 555