Google Ads campagne opzetten | Stappenplan
Om je op weg te helpen bij het opzetten van een Google Ads campagne hebben we een compleet stappenplan ontwikkeld. Aan de hand van een voorbeeld zullen we het opzetten van een Google Ads campagne stap voor stap met je doorlopen.
Stel je beschikt over een webshop in elektronica. Omdat je net nieuw bent in de branche is je webshop nog niet echt geoptimaliseerd voor de zoekmachine. Je wilt dus eigenlijk wat naamsbekendheid genereren, maar ook verkopen. Je kiest er daarom voor om een Search campagne op te zetten.
Stap 1: Bepaal je campagne type
Sinds je graag naamsbekendheid én verkopen wilt generen, maar hier niet enorm veel kwijt aan wilt zijn omdat je een net nieuwe webshop hebt, is een Search campagne een goede keuze. Met een Search campagne is het namelijk mogelijk om zeer gericht te adverteren op de voor jou interessante zoekwoorden (en oninteressante zoekwoorden uit te sluiten).
Stap 2: Zoekwoordonderzoek en kosten per klik
Vervolgens moet je een zoekwoordonderzoek doen. Zo bepaal je op precies welke zoekwoorden je wilt gaan adverteren. Hiervoor gebruik je de zoekwoordplanner, deze vind je in Google Ads en is gratis te gebruiken. De zoekwoordplanner ziet er zo uit:
De zoekwoordplanner geeft je een viertal gegevens: het gemiddelde zoekvolume per maand, de concurrentie en wat het ongeveer gaat kosten per klik, afhankelijk van de positie van de advertentie. Om een goed zoekwoordonderzoek uit te voeren is het raadzaam om de menustructuur van je webshop in kaart te brengen.
Op basis van deze menustructuur zullen er een aantal zoekwoorden naar voren komen, bijvoorbeeld ‘laptop’, ‘stofzuiger’ en ‘camera’. Sinds deze zoekwoorden nogal algemeen zijn is de kans groot dat ze relatief duur zijn. Voer je deze zoekwoorden één voor één in de zoekwoordplanner in, dan geeft Google je diverse variaties op jouw ingevoerde zoekwoord. De kunst is vervolgens om de interessante zoekwoorden hieruit te vissen en te groeperen.
Zoekwoorden die zoekvolume hebben, enigszins converterend van aard zijn en waar de concurrentie relatief laag is. Bijvoorbeeld ‘stille stofzuiger kopen’. Déze zoekwoorden leveren je geld op en
Stap 3: Maak advertentiegroep(en)
Dan is het tijd om alle zoekwoorden te gaan onderverdelen in advertentiegroepen. Om orde in je campagne te houden en om relevante advertenties te tonen aan je potentiële klanten is het aan te raden om je zoekwoorden te groeperen. Neem bijvoorbeeld de groep laptops.
De campagnenaam is Laptops. Daaronder hangen de advertentiegroepen. Dit zijn bijvoorbeeld 13” laptops, 15” laptops, 17” laptops en game laptops. Een tweede campagne zou de naam Computers kunnen hebben. Hier hangen dan bijvoorbeeld weer de advertentiegroepen Mini computers, All-in-one computers en game computers onder. Zo houdt je overzicht in je campagne en zijn de gegevens beter van elkaar te onderscheiden.
Stap 4: Maak advertenties
De laatste stap is het invullen van de advertenties. Probeer de velden (zie onderstaande afbeelding) zo goed en volledig mogelijk in te vullen en wees duidelijk en krachtig in je communicatie. Jouw potentiële klanten klikken alleen op een advertentie als die relevant voor hun is. Probeer dus per advertentiegroep een zo relevant mogelijke advertentie op te stellen. Denk bijvoorbeeld aan kortingen, extra garantie op bepaalde productgroepen en ga zo maar door. Zoals al eerder benoemd is (‘Hoe werkt Google Ads?’) speelt de kwaliteitsscore ook een rol in op welke plek jouw advertentie getoond wordt. Hoe relevanter en aantrekkelijker de advertentie is, hoe meer mensen er op zullen klikken. Hierdoor neemt de kwaliteitsscore toe, wat vaak resulteert in een lagere kosten per klik en een hogere positie in de zoekresultaten. Hieronder zie je de tekstadvertentie-editor van Google Ads.
Stap 5: Monitor en verbeter je Google Ads campagne
Advertentiegroepen, advertenties en extensies gemaakt? Dan heb je zojuist het opzetten van een Google Ads campagne afgerond! Nu is het enkel nog een kwestie van monitoren en bijsturen wanneer nodig. Adverteer je als een webshop, dan is de kosten per conversie een relatief makkelijke manier om te bepalen welke advertentiegroepen het wel en niet goed doen en of het überhaupt rendabel is. Presteert er één of mee slecht, dan kan je deze advertentiegroep gewoon uit zetten.
Om de advertentiegroepen die goed presteren verder te optimaliseren kan je experimenteren met verschillende advertentieteksten. Daarnaast kan je zoekwoorden uitsluiten die niet goed converteren en eventueel de kosten per klik verhogen voor een hogere positie. Let er echter wel op dat als je de kosten per klik verhoogt, dat het je daadwerkelijk ook meer oplevert. Een hogere positie betekent namelijk niet altijd meer verkopen.