ForResult – online marketing partner

De Exact Match Domain update van Google: is jouw site in gevaar?

Google blijft werken aan een hoge kwaliteit van zijn zoekresultaten. Onlangs kondigde de zoekmachine aan de zogenoemde exact match domains (domeinnamen met een exacte zoekterm erin) te gaan aanpakken. Bevat de domeinnaam van jouw site ook zoekwoorden? Lees dan hier wat deze nieuwe update precies inhoudt, en hoe je voorkomt dat Google jouw website straft.

Exact match domains

exact match domainExact match domains (EMD’s) zijn domeinnamen die een exacte zoekterm in hun naam hebben. De bedoeling van deze domeinen is natuurlijk om hoog te scoren in Google op deze zoekterm. Bij een exact match domain kun je bijvoorbeeld denken aan www.schoonmaakbedrijf.net.

Maar waarom doen zulke sites het eigenlijk zo goed in Google? Een van de belangrijkste redenen hiervoor zijn links. Veel websites en webwinkels verkrijgen links naar hun homepagina. In het geval van ons voorbeeld zullen de meeste van deze links ‘www.schoonmaakbedrijf.net’ of ‘schoonmaakbedrijf.net’ als ankertekst hebben, waardoor voor Google snel duidelijk wordt dat deze site over een schoonmaakbedrijf gaat. Met als resultaat dat de site www.schoonmaakbedrijf.net in de top 10 van Google verschijnt voor de zoekterm ‘schoonmaakbedrijf’, zonder dat er al te veel moeite voor moet worden gedaan.

Wat houdt de nieuwe Google update in?

Met de Penguin update van afgelopen april richtte Google zich al op websites met een agressief linkprofiel, waarbij veel links een exacte zoekterm als ankertekst hebben. De nieuwe update, die door sommigen de Exact Match Domain Penalty wordt genoemd, ligt in het verlengde van de Penguin update. Door middel van een nieuw (of gewijzigd) algoritme gaat Google de lage kwaliteit EMD’s aanpakken. Met deze domeinen worden websites bedoeld die in de ogen van Google minder goed zijn (doordat ze bijvoorbeeld een slechte gebruikerservaring bieden), maar die als gevolg van hun gerichte domeinnaam wél veel links met deze zoekterm naar hun site hebben. Google ‘straft’ deze lage kwaliteit EMD’s met lagere posities voor deze zoekterm.

Help, mijn website heeft ook een exact match domain!

Staat er in het domein van jouw site ook een belangrijke zoekterm? Of is jouw domein misschien zelfs een exact match domain? Dan is er niet direct reden tot paniek. Zoals eerder al aangegeven, is kwaliteit een uiterst belangrijke pijler voor Google. Je website moet logisch zijn opgebouwd en moet meerwaarde bieden voor de gebruiker, om een paar voorbeelden te noemen. Ook is het belangrijk om variatie te hebben in de ankerteksten waarmee naar je site gelinkt wordt. Deze mogen dus niet alléén maar bestaan uit je belangrijkste zoekwoord, want dit vindt Google verdacht. In Google’s richtlijnen voor webmasters lees je waaraan een goede site precies moet voldoen om geen penalty te krijgen.

De Exact Match Penalty van Google is een nieuwe stap in de richting van kwalitatief goede zoekresultaten. Door jouw site van een goede structuur, content én linkprofiel te voorzien, voorkom je dat deze door Google wordt gestraft.

Over de auteur

Forresult - Online marketing partner

De medewerkers van Forresult delen hun kennis en ervaring met u. Praktische tips, nieuwe verkooptechnieken en succesvolle cases komen voorbij op ons blog.

Geplaatst in:

 

Ook meer bezoekers met zoekmachine optimalisatie?

We nodigen je graag uit om eens kennis te maken. In een telefoongesprek van 5 minuten kunnen we je vertellen hoe zoekmachine optimalisatie jouw bedrijf beter vindbaar maakt. Vaak duurt zo’n gesprek langer omdat we direct al je vragen beantwoorden.

Liever een afspraak inplannen om kennis te maken met een kop koffie of thee erbij? Graag! Dan bespreken we direct samen welke kansen er zijn om jouw online bezoekers te laten stijgen.

Neem direct contact op